24 Ιουλίου 2016

Διεθνές Συνέδριο Δημάρχων στην Αθήνα για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Σε εξέλιξη είναι, από τις 21 – 23 Ιουλίου, το Διεθνές Συνέδριο Δημάρχων “N-O-W”, με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
Στο συνέδριο συμμετέχουν μεταξύ άλλων δήμαρχοι από τους επηρεαζόμενους δήμους της Ελλάδας, την Τουρκία και την Ιταλία, καθώς και αντιπρόσωποι από ΜΚΟ, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ειδικοί επί του ζητήματος και πρόσφυγες.
«Χρειάζονται νόμιμες οδοί για την Ευρωπαϊκή ένωση, ωστόσο η συμφωνία είναι η βέλτιστη επιλογή για να λυθεί το πρόβλημα των διελεύσεων, από τη στιγμή που απέτυχαν τα συστήματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων», δήλωσε ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, o Αυστριακός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, Hannes Swoboda.
«Δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί», δήλωσε κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Gerald Knaus, ο Αυστριακός Gerald Knaus, ιδρυτής και πρόεδρος της ESI, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα, «οι μη Σύροι έχουν μείνει μετέωροι στους χώρους υποδοχής στα νησιά».
«Η προοπτική για μεγάλες μετεγκαταστάσεις έχει πλήρως εξαφανιστεί και το ιδανικό θα ήταν να κλείσουν οι παράνομοι δρόμοι» δήλωσε μεταξύ άλλων η Katalin Piri , ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Από την πλευρά της Αθήνας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για το προσφυγικό, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «είναι αδύνατο να λειτουργήσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας διότι τα 28 κράτη – μέλη δίνουν στην Ελλάδα το κλειδί για να λύσει το πρόβλημα».
Ο δήμαρχος της πόλης Pozzallo στην Ιταλία, Luigi Ammatuna, ξεκαθάρισε ότι η ίδια η συμφωνία αποτελεί πρόβλημα, καθώς χρησίμευσε για να μετατεθεί το πρόβλημα σε δύο μόνο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία, προσθέτοντας ότι το να μην μπορούν να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Από την πλευρά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο Alitor Zabalgogeazkoa, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Τουρκία, επεσήμανε ότι η συμφωνία «βλάπτει το δικαίωμα της αίτησης ασύλου αλλά και της αναζήτησης καταφυγίου στο μέσο ενός πολέμου».
Διάχυτη ήταν και η ανησυχία των ομιλητών, τόσο για το μέλλον της συμφωνίας, όσο και συνολικά για την κατάσταση στην Τουρκία, έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις, με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
πηγη
athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου