2 Απριλίου 2016

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 - Bανέσα Ρεντγκρέιβ: «Ντροπή σου Ευρώπη!»


Ο κοινωνικός προβληματισμός και ζητήματα όπως το προσφυγικό είχαν τον πρώτο λόγο στην τελετή με την σπουδαία Βρετανίδα ηθοποιό, να κλέβει όπως όλοι περίμεναν την παράσταση
Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 - Bανέσα Ρεντγκρέιβ: «Ντροπή σου Ευρώπη!»
Η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ στην σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Δεξιά της η Μιμή Ντενίση

Ενδεχομένως κανείς δεν πρόκειται να θυμάται μερικές μέρες από σήμερα ότι ο μεγάλος θριαμβευτής των εφετινών βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι το κοινωνικό θρίλερ του Αλέξη Αλεξίου «Τετάρτη 04.45» που κέρδισε 9 (!) βραβεία (ήταν υποψήφιο για 13).
Ολοι θα θυμούνται όμως την μεγάλη σταρ της βραδιάς της Δευτέρας 28 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που ήταν βέβαια η Αγγλίδα ηθοποιός Βανέσα Ρέντγκρεϊβ. Γνωστή όχι μόνον για το καλλιτεχνικό έργο της αλλά και εκείνο της ακτιβίστριας, η Ρεντγκρέιβ που πριν από λίγο καιρό έδειξε σπουδαία στάση απέναντι στο δράμα των προσφύγων, ήταν το εφετινό τιμώμενο πρόσωπο της ΕΑΚ.
«Ντροπή σου Ευρώπη!» είπε εκτός άλλων η Β. Ρεντγκρέιβ ανεβαίνοντας στην σκηνή μετά το κάλεσμα της φίλης της Μιμής Ντενίση. Η ηθοποιός και ακτιβίστρια είπε ότι τα κεφάλια των κυβερνητών των χωρών που εμπνεύστηκαν στρατηγικές εγκληματικού χαρακτήρα ανοίγουν την πόρτα της Αποκάλυψης και ότι η ίδια η χώρα της, η Αγγλία έπαιξε ρόλο στην εξολόθρευση των Εβραίων εφόσον αρνήθηκαν βίζες στην δεκαετία του 1930.
«Η χώρα σας πρέπει να ζητήσει από την Ευρώπη χρήματα για τους πρόσφυγες και όχι σκληρά μέτρα» είπε η Ρεντγκρέιβ η οποία ανέγνωσε άρθρο των Financial Times που αναφερόταν στο ελληνικό ζήτημα και την αποστολή 4000 ανθρώπων για βοήθεια στην χώρα μας στους οποίους ωστόσο δεν ανήκουν γιατροί, νοσοκόμες ή δικηγόροι για την υπεράσπιση των προσφύγων.
Κατά την διάρκεια της τελετής τον πρώτο λόγο φάνηκε να έχει ένας γενικότερος κοινωνικός προβληματισμός, λες και όλοι ήθελαν να συμβαδίσουν με την επικαιρότητα. Αυτό φάνηκε από το πρώτο κιόλας λεπτό και το χορευτικό που «φώναζε» το σύνθημα σταματήστε τον πόλεμο ανοίξτε τα σύνορα. Την ίδια ώρα που στην οθόνη της Στέγης φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη και βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ παρουσίαζαν την τραγωδία της Μεσογείου από τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι το προσφυγικό δράμα του σήμερα (το υλικό αξιοποίησε ο Νίκος Σούλης).
Η επικαιρότητα έδωσε ηχηρά το παρόν. Λίγο πριν δώσει το βραβείο Α ανδρικού ρόλου στον Στέλιο Μάινα η τραγουδίστρια Χάρις Αλεξίου μίλησε για το δράμα των προσφύγων. «Πολιτισμός σημαίνει να στρέφουμε πάνω τους το βλέμμα μας» είπε. Από την πλευρά του, παραλαμβάνοντας το βραβείο Β΄ανδρικού ρόλου για τον σύντροφό του προσφάτως αποθανόντα Μηνά Χατζησάββα (για την δουλειά του στο «Ένας άλλος κόσμος»), ο ηθοποιός Κώστας Φαλελάκης εξέφρασε το φόβο του Χατζησάββα για την άνοδο του εθνικισμού όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.
Ο Φαλελάκης που μάλιστα χάρισε το βρβαείο του συντρόφου του στην Βανέσα Ρεντγκρέιβ (τα βραβεία είναι για τους ζωντανούς είπε) είχε κάθε λόγο για να κάνει επίσης το σχόλιό του για την καθυστέρηση του Σύμφωνου Συμβίωσης σε όσους δεν το πρόλαβαν και το δικαιούνται. Το θέμα ως γνωστό τον «καίει» προσωπικά.
Βραβεία όμως έδωσαν άνθρωποι από διάφορους χώρους που δεν είχαν σχέση με τον κινηματογράφο. Για παράδειγμα ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, έδωσε το βραβείο μοντάζ.
Δέκα τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ διεκδίκησαν από ένα έστω βραβείο. Στη διαδικασία των Βραβείων φέτος, υποβλήθηκαν 19 ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, 15 ντοκιμαντέρ και 27 ταινίες μικρού μήκους. Στις μυστικές ψηφοφορίες είχαν εφέτος δικαίωμα ψήφου 232 μέλη.
Αφήσαμε για το τέλος την διάρκεια της απονομής που εφέτος ξεπέρασε τις τρεις ώρες!! Μήπως, λέμε τώρα, είναι κάπως υπερβολική αυτή η διάρκεια για μια χώρα η οποία δεν έχει κινηματογραφική βιομηχανία αλλά βιοτεχνία και σίγουρα τα βραβεία της δεν έχουν ουδεμία σχέση με τα Οσκαρ;
Τα βραβεία --------------
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Τετάρτη 04:45 – Θανάσης Καραθάνος, Κώστας Λαμπρόπουλος
Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
Erotica, Exotica, etc… – Charlotte Vincent, Ευαγγελία Κρανιώτη
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Αλέξης Αλεξίου, Τετάρτη 04:45
Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Smac
Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
Στέλιος Μάινας, Τετάρτη 04:45
Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου
Βασιλική Τρουφάκου, Ουζερί Τσιτσάνης
Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Μηνάς Χατζησάββας, Ένας Άλλος Κόσμος
Βραβείο Σεναρίου
Ευθύμης Φιλίππου, Αθηνά Τσαγγάρη, Chevalier
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Εξ’ ημισείας
Γιώργος Ζώης, Interruption
Ευαγγελία Κρανιώτη , Erotica, Exotica, etc…
Βραβείο Φωτογραφίας
Χρήστος Καραμάνης, Τετάρτη 04:45
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Γιάννης Βεσλεμές (Felizol), Τετάρτη 04:45
Βραβείο Μοντάζ
Λάμπης Χαραλαμπίδης, Τετάρτη 04:45
Βραβείο Σκηνογραφίας
Σπύρος Λάσκαρης, Τετάρτη 04:45
Βραβείο Ήχου
Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren, Τετάρτη 04:45
Βραβείο Ενδυματολογίας
Άννα Μαχαιριανάκη, Ουζερί Τσιτσάνης
Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen, Τετάρτη 04:45
Βραβείο Μακιγιάζ
Ναμπίλ Σαλαμέ, Ουζερί Τσιτσάνης
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Το Σύκο – Νικόλας Κολοβός
Bραβείο ξένης ταινίας
The Lobster του Γιώργου Λάθιμου
ΠΗΓΗ
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου