26 Φεβρουαρίου 2016

Τσίπρας: Σε νευρική κρίση η Ευρώπη, πρέπει να αλλάξει πορείαΑθήνα
Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά με την συνάντησή του με τον Τζιάννι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα σημαντικό φίλο της Ελλάδας με ξεκάθαρες θέσεις για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από περιοχές πολέμου προς την Ευρώπη.
Αλλά, πρόσθεσε, βλέπουν μια Ευρώπη που βρίσκεται σε νευρική κρίση, σε μια Ευρώπη που αναπτύσσονται και ενισχύονται ακροδεξιές δυνάμεις και μισαλλόδοξες απόψεις.
Ο Πιτέλα σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον κ. Πιτέλα ότι είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας.
Περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των κρατών, αλλά ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις.
Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς σεβασμό στους κοινούς κανόνες, στις κοινές ευθύνες και κοινές δεσμεύσεις είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είναι πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία ενοποίησης της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε εκ νέου την ανάγκη να υπάρξει ένα δεσμευτικό πλαίσιο για όλες τις χώρες, ώστε να προχωρήσει ο αναλογικός διαμοιρασμός των προσφύγων και μεταναστών.  Επίσης τόνισε την ανάγκη συνεργασίες όλων των χωρών, καθώς και ότι υπάρχουν χώρες που κουνούν το δάχτυλο, αλλά δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ροές, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές στα τουρκικά παράλια. Μια βιομηχανία διακινητών -όπως είπε- που πρέπει να τους χτυπήσουμε. Αυτά θα τεθούν στην συνάντηση ΕΕ -Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός
Επίσκεψη στο Σχιστό
Νωρίτερα, μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα για το προσφυγικό έστειλε ο Τζιάννι Πιτέλα από το Σχιστό. Τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξενάγησε στους χώρους φιλοξενίας του κέντρου μετεγκατάστασης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Στη δήλωση του ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα «μεγάλο φίλο της Ευρώπης» που «γι' αυτό είναι και μεγάλος φίλος της Ελλάδας». Όπως επισήμανε ο κ. Βίτσας, ο κ. Πιτέλα διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια το επίπεδο της αλληλεγγύης που δείχνει ο ελληνικός λαός στις προσφυγικές ροές και «θα βοηθήσει, ώστε το ίδιο επίπεδο αλληλεγγύης να επιδειχθεί και από όλες τις χώρες της Ευρώπης προς τη χώρα μας».
«Αυτή τη στιγμή το μεγάλο οχυρό της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η ίδια η Ελλάδα. Έχουμε την ανθρωπιστική υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και την υποχρέωση απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα και σε σχέση με τα ζητήματα της δημοκρατίας και σε σχέση με τα ζητήματα της οικονομίας», παρατήρησε ο κ. Βίτσας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι όλους πρέπει να τους υποχρεώνουν οι κοινές αποφάσεις ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη; «Αν αρχίσουν οι διαδικασίες των μονομερών ενεργειών τότε ο καθένας είναι μόνος του», προειδοποίησε.
Τέλος ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στους τρεις νέους χώρους φιλοξενίας που δημιουργούν με ταχύτατους ρυθμούς οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Κιλκίς, ενώ προετοιμάζονται και άλλοι δύο: ο ένας, επίσης στο Κιλκίς, και ο άλλος στα Γιαννιτσά. Κ.Γ.
Σε ανάρτησή του στο twitter, με αφορμή την επίσκεψή του στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, ο κ. Πιτέλα ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, σώζει τις ζωές πάρα πολλών προσφύγων».

ΠΗΓΗ
news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου