9 Δεκεμβρίου 2015

Ενεργός ο ρόλος της Ευρωβουλής στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματοςΕνεργός ο ρόλος της Ευρωβουλής στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος


Ενεργός ο ρόλος της Ευρωβουλής στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος


Την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στην πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος αποφάσισε ομόφωνα η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί θετική ανταπόκριση σε πρόταση της κυβέρνησης που διατυπώθηκε με σχετική επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στις 18 Αυγούστου και η οποία είχε εγκριθεί καταρχήν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η υλοποίησή της απόφασης αναμένεται να αυξήσει τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην διαδικασία υλοποίησης και αξιολόγησης του προγράμματος.

Στόχος της πρότασης είναι να δημιουργήσει ένα πλέγμα διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής στην εποπτεία του Ελληνικού προγράμματος, καθώς και του αντίκτυπού του σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου M. Σουλτς, απέστειλε στις 2 Δεκεμβρίου σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ζητώντας του «τον μέγιστο κοινοβουλευτικό έλεγχο όσον αφορά την εφαρμογή των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής», προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του πριν το τέλος του έτους.

Η πρόταση Γκουαλτιέρι που εξειδικεύει την σχετική απόφαση, κάνει λόγο για δημιουργία σχετικού working group που μεταξύ άλλων θα επιδιώξει συναντήσεις σε βάση τριμήνου, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, καθώς και την εντατικοποίηση ειδικών ερευνητικών αποστολών που θα συμβάλουν στην αποκάλυψη στοιχείων σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου