6 Οκτωβρίου 2015

Αποκηρύσσοντας το τρίτο Μνημόνιο


theodorakis-gennimata-ekloges.jpg

Επιχείρηση... απομνημονιοποίησης από τα δύο κόμματα του Κέντρου, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ξεκινώντας με την καταψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
Εβδομάδα έντονης κοινοβουλευτικής δραστηριότητας με αφορμή την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ξεκινά σήμερα το απόγευμα στη Βουλή και όπως έχουν ήδη ξεκαθαρίσει από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Τα δύο κόμματα του Κέντρου, παρά το γεγονός ότι υπερψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο, επιλέγουν να κρατήσουν σκληρή αντιπολιτευτική στάση και στην προσπάθεια να διαγράψουν από τη μνήμη της κοινωνίας το μνημονιακό τους παρελθόν εμφανίζουν ως μοναδικούς υπευθύνους για τα νέα συμφωνηθέντα μέτρα τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και προσωπικά τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο.
Επιπροσθέτως, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, που επιχειρούν να αναδιοργανωθούν εντός των τειχών της Κεντροαριστεράς, θεωρούν προνομιακό πεδίο την περιχαράκωση στα αντιπολιτευτικά έδρανα παράλληλα με την ηχηρή απόρριψη της φημολογίας ότι θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα και υπό ορισμένες προϋποθέσεις να αποτελέσουν δυνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δημοσίως αφήνουν να εννοηθεί κορυφαίοι παράγοντες του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου.
Οσον αφορά το Ποτάμι, το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα υποχρέωσε την ηγεσία του να ανακρούσει πρύμναν και από τη φαινομενικά συναινετική διάθεση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτιμήθηκε εκ των υστέρων ότι έβλαψε το κόμμα, περνά σε μια λογική ολομέτωπης επίθεσης και δομικής αντιπολίτευσης. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στην κατεύθυνση της πλήρους αποστασιοποίησης από την κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε γραμμή για λευκό στην ανάδειξη του Νίκου Βούτση στην προεδρία της Βουλής.
Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας τη θεσμική διάσταση της διαδικασίας, προτίμησε την ψήφο κατά συνείδηση και η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε τον κ. Βούτση, πλην του Ανδρέα Λοβέρδου, του Ευάγγελου Βενιζέλου και ενδεχομένως ενός ή δύο ακόμη βουλευτών.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εστιάζουν στα πέντε πιο άδικα και υφεσιακά σημεία του Μνημονίου και δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους. Τα πέντε «όχι» αναφέρονται στις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, στη μείωση των συντάξεων, στην εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και στην ανασφάλεια των δανειοληπτών και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Αρμοδιότητες
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το Σάββατο, η Φώφη Γεννηματά μοίρασε ρόλους και αρμοδιότητες, ορίζοντας γραμματέα της Κ.Ο. τον βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, και τον Ανδρέα Λοβέρδο.
ΠΗΓΗ
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου