Λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα και πριν ακόμα οριστεί το νέο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, Ευρώπη και ΗΠΑ με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, ανοίγουν εκ νέου τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στη χώρα, την υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου κιι την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενος στα 3 δισ. ευρώ που απομένουν να δοθούν στην Αθήνα από την πρώτη δόση του νέου προγράμματος, ξεκαθάρισε ότι αυτά θα δοθούν σε δύο υποδόσεις, που όμως θα συνδέονται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων.
Τα χρήματα αυτά «συνδέονται με δύο ομάδες προαπαιτούμενων, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες ή δύο μήνες – πρέπει να συμφωνηθούν, ποιά θα είναι τα προαπαιτούμενα, ποιες θα είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Βίζερ, προσθέτοντας: «Η δεύτερη ομάδα αυτών των προαπαιτούμενων θα συνδεθεί με τη διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα».
Όσον αφορά την πρώτη δόση δύο αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας στο Bloomberg άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα προαπιατούμενα να εστιάζουν σε διοικητικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα πρέπει, επίσης, να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, μία διαδικασία που περιλαμβάνει τη συμμόρφωσή της κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πριν από τις 15 Νοεμβρίου, όταν λήγει η προθεσμία για τη χορήγηση μέρους του προβλεπόμενου από τη συμφωνία ποσού των 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
Η συμφωνία προβλέπει τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού και ασκήσεις αντοχής των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών – που βρίσκονται σε εξέλιξη – , ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν έως το τέλος του έτους, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
Ο Βίζερ δήλωσε ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα, εάν αυτό χρειασθεί. «Πιστεύω ότι, από σήμερα έως και τα μέσα ή τέλη Νοεμβρίου, θα έχει γίνει η βασική εργασία για την ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε θα μπορούν να καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Το Euro Working Group, στο οποίο μετέχουν οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών για να ετοιμάσουν τις συνόδους του Eurogroup, θα συνεδριάσει στις 24 Σεπτεμβρίου για να αρχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Μοσκοβισί: Εφικτή η αλλαγή των όρων αποπληρωμής των δανείων
Περισσοτερα απο την
πηγη
www.ert.gr