Για ένα σκληρό, τελευταίο γύρο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προετοιμάζεται η κυβέρνηση: έχοντας εντοπίσει ως βασικό λόγο της μη συμφωνίας το γεγονός ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τις ευρωπαϊκές προβλέψεις για μηδενικό δημοσιονομικό κενό το 2019, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα προσπαθήσει να αντικρούσει τον ισχυρισμό αυτό.
Οι ώρες που διανύουμε είναι …πονηρές και καθόλου τυχαία δεν ήταν, προφανώς, η δημοσιοποίηση, μέσω του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, εγγράφου του Συμβουλίου των κρατών –μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις …αδυναμίες της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Έτσι, Συμβούλιο και Εurogroup εκτιμούν ότι τα μέτρα που ζητά από την Αθήνα τοΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα καν. Και αυτό γιατί ο Πόουλ Τόμσεν πρωτίστως, και κατά δεύτερο λόγο η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν υποπέσει σε σωρεία λαθών, κακών υπολογισμών, ασαφειών και αντιφάσεων κατά τη συγγραφή της περίφημης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα.
Παράλληλα όμως με την αντίκρουση των στοιχείων και της βάσης δεδομένων του Ταμείου, η κυβέρνηση απαντά και στον ισχυρισμό, ότι όσο αργεί η συμφωνία, τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός. Ισχυρισμό που έχουν υιοθετήσει οι πιο σκληροί από τους εταίρους μας, αλλά και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
«Ουδέν ψευδέστερον» ανταπαντά το Μέγαρο Μαξίμου στο newpost.gr. Καθώς, μέτρα που ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ ζητά σήμερα το ΔΝΤ προκειμένου να πει το «ναι», πρόσθετα μέτρα ίσο με το 2% του ΑΕΠ ζητούσε και τον Δεκέμβριο του 2015  (ή κάτι παραπάνω, για την ακρίβεια).
Αναζητώντας τα ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, διαβάζουμε: «Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ από τώρα έχει θέσει ζήτημα μη επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Και αυτό γιατί διαπιστώνει ότι κάποια μέτρα είτε δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί, είτε δεν έχουν εφαρμοστεί, είτε δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, είτε υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες τρύπες». Και όλα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, «αθροίζονται σε ένα ποσό της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ, ή περίπου 2,6% του ΑΕΠ» (ρεπορτάζ εφημερίδας «Η Καθημερινή», 13 Δεκεμβρίου 2015).
Κατά συνέπεια, η απαίτηση είναι προσχηματική, υποστηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα…

Αναδημοσιευση απο
www.newpost.gr