2 Απριλίου 2016

Τσίπρας: Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα

"Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη", τονίζει. Πυρετός επαφών πολιτικούς αρχηγούς και ευρωπαίους ηγέτες για τον ρόλο του ΔΝΤ.

Σειρά επικοινωνιών με παράγοντες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ευρωπαίους ηγέτες κι επικεφαλή;ς ευρωπαϊκών θεσμών έχει ο Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο του σάλου απο το δημοσίευμα του Guardian με  διαρροές από τον ιστότοπο Wikileaks, που αναδεικνύουν τον ύποπτο ρόλο του Π. Τόμσεν στην διαπραγμάυτευση για λογαριασμό του ΔΝΤ, μέσω διαλόγων "φωτιά" με τις υφιστάμενες του, Ντέλια Βελκουλέσκου και Ίβα Πέτροβα.
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κ. Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».

"Ύποπτος ο ρόλος του Τόμσεν" - "Δεν θα τον αφήσουμε να διαλύσει την Ευρώπη"

«Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη. Δημιουργείται μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης», δηλώνει ο Πρωθυπουργός στο Έθνος της Κυριακής.
Νωρίτερα, κυβερνητικά στελέχη έβαλαν πυκνά πυρά κατά του Π. Τόμσεν, στοχοποιώντας τον ως ενορχηστρωτή της διαχρονικής προσπάθειας πίεσης της Ελλάδας σε βαθμό ως και «πιστωτικού γεγονότος».
Ο ρόλος του πρώην επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα και νυν Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου είναι «ύποπτος» σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, αναφέροντας ότι διαρκώς από το 2010 ο εν λόγω τεχνοκράτης βάζει διαρκώς εμπόδια και προσκόμματα στην προσπάθεια της χώρας να ανταπεξέλθει στις συμφωνίες της και να βγει από την κρίση και την ύφεση. 
Όπως σημειώνουν, στόχος του κ. Τόμσεν είναι να «αδειάσει» την Ελλάδα, κάτι που επιχειρούσε όσο αυτός μετείχε άμεσα στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τώρα, ουσιαστικά χρησιμοποιώντας την υφισταμένη του Ντέλια Βελκουλέσκου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα ουσιαστικά αναμένει από την Κριστίν Λαγκάρντ να «αδειάσει» τον κ. Τόμσεν και να αποκηρύξει τις πρακτικές του.

Παγκόσμιος σάλος για την στάση του ΔΝΤ

Η αποκάλυψη του Wikileaks έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο, με μεγάλα  διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα να στηλιτεύουν την θέση του ΔΤΝ έναντι της Ελλάδας, με πίεση για αποδοχή σκληρών μέτρων υπό την απειλή της χρεοκοπίας. 
Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα από αναφορά του Euronews, σχετικά με τον διάλογο των Τόμσεν-Βελκουλέσκου, στην οποία το δίκτυο σημειώνει ότι «η συζήτηση αποκαλύπτει την εσωτερική στρατηγική του Ταμείου με σκοπό να εξαναγκάσει την Ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί περαιτέρω μέτρα, όπως η περικοπή των ελληνικών συντάξεων και των συνθηκών εργασίας και να πείσει την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να αποδεχθεί ελάφρυνση του χρέους. Ο Τόμσεν φέρεται να έχει πει ότι η συνεχιζόμενη αξιολόγηση θα έπρεπε να καθυστερήσει ώστε η απειλή ενός νέου «δημοσιονομικού ατυχήματος» στο χρόνο του δημοψηφίσματος για το Brexit, να τους επιτρέψει να πιέσουν και τις δυο πλευρές». 

Παυλόπουλος: Ο ESM να πάρει την θέση του ΔΝΤ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μέσω δικών του έμπειρων στελεχών «και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Πωθυπουργός έχει ενημερώσει και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται κύκλος επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά κι επιφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών όπως ο Μάριο Ντράγκι και ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο Πρωθυπυπουργός  ζήτησε από του Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

πηγη

www.antenna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου