9 Φεβρουαρίου 2016

Αυστηρά μηνύματα Βρυξελλών: Μεγάλες οι διαφορές, θα πάρει μήνες η αξιολόγηση


Ενήμερος και ανήσυχος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος - Ντάισελμπλουμ: Επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση
Αυστηρά μηνύματα Βρυξελλών: Μεγάλες οι διαφορές, θα πάρει μήνες η αξιολόγηση

Το πρώτο σοβαρό μήνυμα για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο εκπέμπεται «κεντρικά» και καταγράφεται σε ρεπορτάζ του πρακτορείου ΜΝΙ.

Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ κάνει τρεις πολύ συγκεκριμένες αναφορές:
- Πρώτον, η απόσταση είναι μεγάλη. «Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα» λέει χαρακτηριστικά.
- Δεύτερον, οι Θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις.  Μάλιστα ο ίδιος λέει ότι το κουαρτέτο  δεν διατύπωσε συγκεκριμένες απαιτήσεις επειδή δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία.
- Τρίτον, «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες». Μάλιστα με τη φράση «δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο» ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρεται εμμέσως στον «χρηματοδοτικό γκρεμό» του Ιουλίου όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων ομολόγων 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Επομένως καθίσταται σαφές ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει τον Ιούνιο ώστε να υπάρχει χρόνος για να εκταμιευθούν οι δόσεις και να πληρωθούν οι ανάγκες του Ιουλίου ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία. Τα ομόλογα της ΕΚΤ ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου.
Tην ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λέγοντας ότι με αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά.
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά», αλλά παραμένουν «διαφορές» στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Σε γενικές γραμμές χαρακτήρισε τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνικής απόψεως, αλλά «ακόμη περισσότερο από πολιτικής», σημειώνοντας ωστόσο πως «όλοι ελπίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα». Σημείωσε, πάντως, ότι «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της».
Συνεχεια στην
πηγη
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου